Aan de Castiliëlaan in Woensel komt een nieuwe buurt: Buurtschap te Veld
Een groene omgeving waar 650 tot 700 huizen worden gebouwd. Woonbedrijf, ‘thuis en de gemeente Eindhoven werken samen aan de ontwikkeling van de buurt. Ook Minitopia en Living Lab 040 doen mee.


Snel veel huizen bouwen. Dat is het idee achter Buurtschap te Veld. Omdat er een grote vraag naar woonruimte is. Maar het moet óók fijn wonen zijn. De woningen zijn tijdelijk en blijven staan voor 30 jaar.

Mix van woningen

Er komen 350 sociale huurwoningen, waarvan 250 van Woonbedrijf. Dit zijn vooral eengezinswoningen met 2 of 3 slaapkamers. Er komen ook 100 huizen voor middeninkomens. Bijzonder is dat de huurwoningen in de fabriek worden gebouwd en kant-en-klaar worden neergezet. Daardoor kan er snel gebouwd worden. Ook zijn er 100 plekken te huur waarop mensen hun eigen huis kunnen bouwen. Tot slot komen er maximaal 119 experimentele woningen van Living Lab 040. Bedrijven onderzoeken hierin samen met bewoners hoe het ‘wonen van de toekomst’ eruit ziet.

Samen in de natuur

Buurtschap te Veld is geen gewone nieuwbouwwijk. Samenwonen in het groen staat centraal. Het is een gebied met veel natuur. Dat willen we behouden. Bewoners hebben geen eigen achtertuin, maar delen het groen tussen de woningen in. Zij mogen dit zelf inrichten en onderhouden het ook zelf. De buurten zijn autovrij. Parkeren kan op een aparte parkeerplaats op loopafstand van de huizen. De woningen zijn duurzaam. Ze hebben een warmtepomp, zonnepanelen en zijn gasloos.

Anders toewijzen

Bij de toewijzing kijken we naar de motivatie van de woningzoekende én naar de inschrijftijd. Het is een andere manier van toewijzen dan alléén op basis van inschrijftijd. Deze manier van samenleven moet echt bij je passen. We willen voorkomen dat mensen achteraf spijt hebben van de keuze en hun inschrijftijd kwijt zijn.

Interesse?

We verwachten dat alle huizen er eind 2022 staan. Wil je weten of het wonen in Buurtschap te Veld bij je past? Kijk dan op buurtschapteveld.nl