Elk jaar verdwijnt er heel veel groen door sloop en nieuwbouw. De stichting Struikroven redt deze planten samen met buurtbewoners. De planten krijgen dan een nieuwe plek in de buurt. Is er geen plek voor een plant? Dan komt die in een ‘logeertuin’. Projectleider Bernice Kamphuis wil het Struikroven in heel Nederland inbrengen. "Het is niet alleen duurzaam en circulair, maar ook leuk en gezellig!"

Planten redden

Struikroven is in 2 buurten in Eindhoven ontstaan, in Woensel-West en Hemelrijken. Bernice Kamphuis (projectleider) zag in haar wijk Hemelrijken veel gesloopt worden voor nieuwbouw. "Daardoor ging ook veel groen weg", vertelt ze. "Ik wilde die planten heel graag ‘redden’. Het liefst met buurtbewoners. Toen ik met dat idee aan de slag ging, ontmoette ik mensen uit Woensel-West. Zij hadden ook zoiets in hun wijk gedaan. We zijn toen samen gaan werken. De naam ‘Struikroven’ is bedacht door een bewoonster."

Van Eindhoven naar landelijke stichting

De eerste actie in Hemelrijken (2018) was een succes. "Het was zo’n leuke dag! Ik ontmoette daar veel mensen met wie ik nog steeds groenacties doe." Bernice kwam erachter dat er elk jaar honderden voetbalvelden aan groen verdwijnen door sloop en nieuwbouw. In heel Nederland. "Ik vind dat elke buurt de kans moet krijgen om planten te redden. Ik besloot dan ook om niet te stoppen na de actie in mijn buurt en maakte een website over Struikroven. We begonnen al snel buiten Eindhoven met Struikroven. Het werd steeds groter en bekender. Sinds 2021 is het een landelijke stichting, met lokale teams in verschillende steden."

Samen scheppen

Struikroven gebeurt altijd met buurtbewoners, zegt Bernice. "Struikroven is niet alleen duurzaam en circulair, maar ook leuk en gezellig. Buurtbewoners leren elkaar kennen en gaan samen aan de slag." Iedereen kan meedoen, van jong tot oud. "Kinderen vinden het heel leuk om op zo’n terrein rond te struinen en te scheppen. Mijn kinderen ook, die gaan graag mee. En zo leren ze ook de waarde van de natuur kennen."

Vast onderdeel bij sloop

Bernice haar missie is dat Struikroven een vast onderdeel wordt van elk sloop-, nieuwbouw- of renovatieproject. In Eindhoven is dat sinds 2021 het geval. "Dat hebben de gemeente en woningcorporaties in deze regio uitgesproken. Zij laten het ons weten als ze iets slopen waarbij veel planten moeten wijken. We hopen dat dat in meer steden gebeurt!"

Opleiding tot struikrover

De stichting krijgt een vergoeding voor haar werk. "Dat is fijn, want er gaat best veel tijd, materiaal en kennis in zitten. We hebben ook partners gevonden die de opleiding van toekomstige Struikrovers betalen. Die opleiding start in april. Daarin leer je wat je nodig hebt om Struikrover te zijn. Na het afronden hiervan ben je Struikrover in een lokaal team, zet je samen acties op en begint een Roverstuin."
Meer over Struikroven lees je op www.struikroven.nl.