​Op de plek van de oude duplexwoningen aan de Gerretsonlaan wilde Woonbedrijf nieuwe woningen maken. Wat voor woningen? En hoe gaan die woningen eruit zien? Dat bepaalden we samen met een klankbordgroep en de toekomstige bewoners. Bewoners richtten bijvoorbeeld samen de hofjes in.

 

Behoefte in de wijk

 

We wilden samen met de buurt bespreken aan welke woningen er behoefte was op de plek van de oude duplexwoningen. Dus deden we een oproep om mee te doen aan een klankbordgroep. Veel buurtbewoners wilden wel meedenken! Uit de klankbordgroep kwam naar voren dat de buurt behoefte had aan woningen in een hofje. Met name voor senioren die langer zelfstandig in de eigen wijk willen blijven wonen.

 

Met deze wens zijn wij verder aan de slag gegaan, samen met de toekomstige bewoners van de nieuwe woningen.

Blokken

In drie werksessies werkte architect Paul Bouw van De Loods samen met een klankbordgroep van 55-plussers aan de grootte, de indeling en de plek van de woningen. Hij gebruikte daarvoor plattegronden en een blokkenspel. De klankbordgroep legde zo de basis voor het stedenbouwkundig plan en de verschillende mogelijkheden voor de indeling. Zo ontstond het idee van de hofjes.

 

 

Woningen aan de Gerretsonhof

De woningen zijn ontworpen met de wensen van de toekomstige bewoners. Zo kijken bewoners vanuit hun woonkamer direct op hun eigen terras en elke woning is gelijkvloers. De woningen zijn ongeveer 70 m2 en hebben verder een woon- en eetkamer, 2 slaapkamers en een badkamer. Onder het schuine dak zit een vliering om spullen op te bergen. De huur is ongeveer 530 euro, exclusief servicekosten.  

 

In totaal zijn er 36 woningen: 3 hofjes met elk 12 woningen. De woningen zijn energiezuinig en gemakkelijk te onderhouden. In juli 2016 kregen de trotse eerste huurders de sleutel van hun splinternieuwe woning.

Tegelspreuken

Wat is belangrijk voor prettig samenleven in een buurt? Wat maakt een ‘goeie buur’? En hoe kun je daar zelf aan bijdragen? Social designer Philémonne Jaasma besprak het buren-zijn met de toekomstige bewoners aan de hand van tegelspreuken. Elke bewoner bedacht zijn eigen spreuk en zette die op een tegeltje.

 

 

Duurzame keuzes voor de Gerretsonhof

We hebben gewerkt volgens de principes van The Natural Step (TNS). Bij de sloop hebben we materialen uit de oude woningen gehaald om te hergebruiken:

 

  • De planten zijn hergebruikt in de groene hofjes;
  • De oude ketels en armaturen zijn in andere gebouwen van Woonbedrijf opnieuw gebruikt;
  • De betonnen fundering is gebruikt als grondstof voor de nieuwe fundering;
  • Het hout en het glas zijn allemaal gerecycled en opnieuw gebruikt.

 

Daarna bouwden we de nieuwe woningen op een duurzame manier:

 

  • De kozijnen zijn van aluminium. Dat duurzamer is dan kunststof of houten kozijnen. Het gaat lang mee en hoeft niet geschilderd te worden.
  • De keuken is gemaakt van onder andere vezels van ecologisch verbouwde, snelgroeiende eenjarige gewassen als mais en riet. Dat is recyclebaar en zeer milieuvriendelijk.
  • Er liggen zonnepanelen op de daken.
  • We laten bewoners zien hoe ze de woning zo duurzaam mogelijk kunnen gebruiken. 

 

Groener Gras Spel

We wilden samen met toekomstige bewoners de hofjes inrichten en zo de biodiversiteit vergroten. Studio 1:1 ontwierp hiervoor het Groener Gras Spel. Bewoners konden zelf de indeling en inhoud van hun hofjes bepalen met een aantal punten. Die stonden gelijk aan een bepaald budget. Er moest dus stevig ‘onderhandeld’ worden. Het resultaat is drie verschillende biodiverse hofjes en bewoners die elkaar hebben leren kennen.

 

 

Hulp bij het klussen

Er moest flink geklust worden in de 36 nieuwe woningen. Daar konden de bewoners wel wat hulp bij gebruiken! Dus kwam Sjaak met de Coffee & Tools servicewagen van Stam + De Koning naar de Gerretsonlaan. Hij hielp bijvoorbeeld met het ophangen van gordijnen en schilderen en met allerlei andere klusjes. Bewoners konden ook even uitpuffen met een kop koffie op het terras bij de wagen!

 


 

comments powered by Disqus