Genderdal wordt een zeer duurzame wijk!

Samen met bewoners transformeert Woonbedrijf de Aireywijk in Genderdal tot een zeer duurzame wijk. Eind 2015 waren er 82 nieuwe energiezuinige woningen klaar. Een jaar later zijn ook de 226 bestaande woningen duurzaam gerenoveerd. En nu kunnen de bewoners ook kiezen voor zonnepanelen.  

 

In het speciale fotoalbum over duurzaam Genderdal vindt u alle foto's die bij dit project horen op groot formaat!

 

Bestaande woningen duurzamer maken

 

Groot onderhoud aan de 226 bestaande woningen in de Aireywijk! Deze zijn in 2016 allemaal duurzaam gerenoveerd. Dit was gratis voor de bewoners. De bewoners kregen bij de renovatie:

 

 • Nieuwe dakbedekking;
 • Dakisolatie;
 • Gereinigde en nieuw gevoegde gevels;
 • Extra voorzieningen tegen het overslaan van brand.

 

Daarnaast kunnen bewoners kiezen voor pakketten met extra voorzieningen. Hier betalen zij een kleine huurverhoging voor, die zij bijna altijd terugverdienen met de energiebesparing die zo'n pakket oplevert. In het programma WoonConnect zien bewoners wat elk pakket kost welke energiebesparing het kan opleveren. Zo maken bewoners zelf een keuze voor een pakket dat bij hen past.

 

Tot nu toe koos al 60% van alle bewoners voor zo'n pakket. En ze hebben nog 6 jaar de tijd om alnog een pakket te kiezen. Ook bepalen de bewoners zelf wanneer de werkzaamheden plaatsvinden. We hopen dat alle bewoners in 2022 voor een pakket gekozen hebben.

 

De pakketten zijn samengesteld op basis van de wensen van bewoners.

 

Lees ook:
Bewoners vertellen over de renovatie

Tringgg! in de Aireywijk

 

Zonnepanelen

De bewoners van de Aireywijk kunnen nu ook kiezen voor zonnepanelen! Zo kunnen zij nog meer besparen op de energierekening. Die besparing hangt af van het aantal zonnepanelen, het aantal uren zon, de ligging van het dak, de prijs van stroom en het eigen verbruik.

 

Bewoners kunnen kiezen voor 6 of 10 panelen. Ze betalen een vast bedrag per maand via de servicekosten. Dat bedrag blijft de komende 25 jaar hetzelfde. Als een bewoner interesse heeft, komt de installateur op bezoek en maakt een berekening op maat. 

 

Lees meer over de zonnepanalen.

 

Duurzame nieuwbouw Genderdal

 

De eerste groene huurders wonen inmiddels in de 56 appartementen, 12 zorgappartementen en 14 rijtjeswoningen die we in Genderdal hebben gebouwd. De woningen zijn zeer duurzaam:

 

 • De woningen zijn gebouwd volgens The Natural Step. Zo gebruikten we duurzaam hout en restmaterialen in de toekomst zijn de woningen flexibel aan te passen;
 • De woningen zijn goed geïsoleerd;
 • Op de rijwoningen liggen geïntegreerde zonnepanelen in plaats van dakpannen;
 • Regenwater wordt opgevangen en op de galerijen kunnen bewoners dit water tappen om bijvoorbeeld de ramen te wassen of de planten water te geven. 

 

Let op: deze woningen zijn inmiddels allemaal verhuurd. Als er een woning vrijkomt, vindt u deze in ons woningaanbod

 

Groene huurders

Groene huurders leven bewust zo duurzaam mogelijk. Zo gaan zij zuinig om met water, gas en electriciteit, pakken zij regelmatig de fiets of delen zij een auto.

 

Vanaf het begin werkt een grote groep groene huurders mee aan de ontwikkeling van de nieuwe woningen. Zij gaven aan welke woonwensen en duurzaamheidswensen zij hebben. Deze wensen vormden de basis voor de woningen waar zij nu dan echt in wonen! Zo verzorgen zij samen de daktuinen en is onderlinge steun en zorg een belangrijk uitgangspunt.

 

Voor de Dutch Technology Week maakte Studio040 dit mooie filmpje over de duurzame woningen:

 

Meer lezen over de nieuwbouw en groene huurders

 

 

Genderdal en The Natural Step

 

The Natural Step (TNS) helpt ons om Genderdal zo duurzaam mogelijk te maken. The Natural Step is een wereldwijd toegepaste werkwijze om duurzaamheid vorm te geven. Voor ons betekent dit dat wij in elk afweging de volgende vier principes meenemen:

 

 • We putten de bodem niet uit
 • We gebruiken geen schadelijke chemische stoffen
 • We tasten de natuur niet aan
 • We hebben aandacht voor de mensen

 

Heijmans werkt aan een duurzaam Genderdal

Ook in de keuze voor een aannemer speelde The Natural Step een belangrijke rol. We zochten een aannemer die de sloop van de oude woningen, de bouw van de nieuwe woningen én voor 15 jaar het onderhoud zou realiseren voor een eerlijke prijs en op een duurzame en klantgestuurde manier. We stelden een Design, Build & Maintain opgave op, waar verschillende aannemers op konden reageren. Heijmans kwam als beste uit de bus en werkt nu aan een duurzaam Genderdal met The Natural Step als leidraad.

 

Inmiddels is de Maintain-fase gestart.

comments powered by Disqus
close