29 maart 2016 

​Weggooien? Mooi niet!

Van links naar rechts: Hans, Jan, Leo en Wil

Wat doet u als er bij u in huis iets stuk gaat? Het is zonde om dingen weg te gooien als ze nog te repareren zijn! In de wijk Hanevoet in Gestel zijn enkele buurtbewoners daarom een Repair Café gestart. Hier kunt u uw spullen gratis laten repareren. Dat is duurzaam en nog gezellig ook, want u ontmoet er allerlei buurtbewoners!

 

 

Repair Café: reparatie, leren en bijkletsen

Over de hele wereld zijn er al 987 Repair Café’s! Ook in wijkcentrum ’t Slot in Hanevoet wordt maandelijks een Repair Café georganiseerd. Hans Bommezijn, lid van het Klimateam Hanevoet en een van de initiatiefnemers, vertelt meer.

 

“Vrijwilligers repareren hier producten die nog niet weggegooid hoeven te worden. Op zich is het gratis, maar een bezoeker mag een vrijwillige bijdrage doen. Elke geslaagde reparatie voorkomt dat de afvalberg nog verder groeit. Goed voor het milieu dus. Ook kunnen bezoekers gezellig bijpraten of meer leren over hun product, want de vrijwilligers zijn zeer deskundig.”

 

Van stofzuiger tot gilet

Nolda Dekker repareert kleding en is bezig met een gilet. “Ik ben naailerares geweest en vind het leuk om de handen uit de mouwen te steken zo lang het nog kan. Ik ben 70 jaar, maar wil niet thuis blijven zitten. Ik repareer hier van alles, uit liefhebberij, maar ook omdat ik tegen verspilling ben. Gerepareerde kleding kan vaak nog lang mee.”

 

Mevrouw Spijker - van Dam hoopt dat haar stofzuiger gerepareerd kan worden. “Ik ben hier omdat ik een advertentie heb gelezen in wijkblad ‘Hanepootjes’ en omdat ik Hans Bommezijn tegen het lijf liep. Hij vertelde me over dit fantastische initiatief!”

Besparingsadvies in het Repair Café

Leo van Bakel is klimacoach in het Klimateam. Hij geeft de bezoekers allerlei energiebesparingstips. “Er zijn veel manieren om het energieverbruik omlaag te brengen. Dat zorgt voor een lagere energierekening. Zo kan het vervangen van je lampen een hoop geld schelen.

 

Eerst probeerden we mensen te bereiken door workshops te organiseren. Maar daar was weinig animo voor. In het Café kan ik rechtstreeks met mensen in gesprek gaan die al oog hebben voor duurzaamheid. Ons doel is gedragsverandering, dat mensen eerst aan het milieu denken voordat ze een product kopen of weggooien.”

 

Ideeën opdoen

Angelique Renders is vrijwilligster bij Repair Café Geldrop. Ze komt kijken hoe in Hanevoet alles georganiseerd wordt en hoopt daarmee ideeën op te doen. “Ik vind dat het hier erg professioneel verloopt. Zelf organiseren wij een Repair Café op iedere laatste zaterdag van de maand bij Het Goed in Geldrop.”

 

Alle handjes helpen!

Hans is erg tevreden met de opkomst van vandaag. “Er zijn genoeg bezoekers om het Café draaiende te houden. Wel zijn we altijd op zoek naar meer vrijwilligers. Sinds kort hebben we zelfs een klokkenmaker. Maar we willen graag nog een timmerman die meubels kan repareren en een fietsenmaker aan ons team toevoegen. Alle handjes helpen!”

 

Vrijwilliger worden in het Repair Café?

Vrijwilligers die willen meehelpen in het Repair en Energie Café in Hanevoet kunnen mailen naar:  h.bommezijn@gmail.com. Kijk voor meer informatie over een Repair Café bij u in de buurt op www.repaircafé.nl.

Klimacoaches

In Eindhoven zijn 24 klimacoaches actief die graag samen met bewoners initiatieven op willen zetten. De Klimacoaches zijn opgeleid door de Brabantse Milieu Federatie in samenwerking met Woonbedrijf. Wilt u weten welke coach bij u in de buurt actief is? Neem dan contact op met de senior klantbeheerder in uw wijk of met Ellis Kluijt via 040 - 2 43 43 43.

comments powered by Disqus