Opbouw huurprijs

De huurprijs van een woning bestaat uit verschillende onderdelen. Deze huurprijs wordt bepaald door het huurbeleid. In ons huurbeleid staat fijn en ongestoord wonen voorop. Hieronder lees je hoe de huur van een woning is opgebouwd, over ons huurbeleid en de jaarlijkse huurverhoging.

Een eerlijke prijs

Je betaalt huur om in je woning te kunnen wonen. Maar hoe komt deze huurprijs eigenlijk tot stand? En wat doen we met dat geld? We vertellen je er graag meer over.

De kwaliteit van jouw woning bepaalt de huurprijs:

  • Hoe duurzamer je woning, hoe hoger de kwaliteit
  • Voor een goed geïsoleerde woning betaal je meer huur. Maar je betaalt dan ook minder kosten voor de verwarming.
  • Hoeveel slaapkamers zijn er?
  • Heb je een tuin of balkon?
  • Hoe groot is je keuken?

Ieder onderdeel krijgt 1 of meer punten. Die punten tellen we op in het woningwaarderingsstelsel.

Hier komt een maximale huurprijs uit

Een eerlijke prijs voor jouw woning. Dat noemen we de streefhuur. Voor sociale huurwoningen vinden we 70%, en voor vrije sector woningen 90% van de maximale huur eerlijk. Sommige woningen worden te duur of te goedkoop als we deze percentages volgen. In dat geval kan de streefhuur iets afwijken.

Betaal je de streefhuur nog niet?

Dan werken we daar in kleine stapjes naartoe. Dit doen we met de jaarlijkse huurverhoging. De huurverhoging berekenen we voor sociale huurwoningen op basis van de gemiddelde CAO-loonstijging. Als de overheid vindt dat de huren niet of minder mogen worden verhoogd, dan houden we hier natuurlijk rekening mee.

Met de inkomsten van jouw huur, onderhouden we jouw woning

Ook houden we de buurt leefbaar. Naast kosten voor ons kantoor en personeel betalen we een flink bedrag aan belastingen. Het geld dat overblijft, besteden we aan verduurzaming, renovaties en de bouw van nieuwe woningen.

De onderdelen van je huurprijs

Kale huur of nettohuur

Dit is het bedrag dat je betaalt voor het gebruik van de woning. De kale huur of nettohuur wordt vastgelegd als je de woning gaat huren. Daarna verhogen we alleen bij de jaarlijkse huurverhoging of bij aanpassing van de woning. De netto huur mag bij sociale huurwoningen niet hoger zijn dan de maximale huur. Bij vrije sector woningen mag dit wel. De kwaliteit, grootte en waar je huis staat bepalen deze prijs.

Servicekosten

Servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huur komen. Je betaalt servicekosten voor diensten die wij voor jou uitvoeren. Meestal zijn deze kosten voor een heel gebouw afgesproken. Je leest er hier meer over.

Kosten voor extra service

Dat zijn de fondsen en regelingen, zoals het Glas- en Ontstoppingsfonds. Heb je een onderhoudsabonnement? Dan betaal je ook hiervoor iedere maand een klein bedrag.

Jaarlijkse huurverhoging

Ieder jaar mogen wij op 1 juli de huurprijs aanpassen. Hierbij letten we goed op dat onze woningen betaalbaar blijven.

Overzicht totale huurprijs

Omdat het fijn is om te weten wat je in totaal voor je woning betaalt, vind je de totale huurprijs terug in de brief over de huurverhoging óf in de brief over de afrekening servicekosten.

De brief over de huurverhoging ontvang je altijd voor 1 mei. Krijg je de brief over de huurverhoging eerder dan je afrekening servicekosten? Dan zie je de totale huurprijs op de afrekening servicekosten. Ontvang je de afrekening eerder dan de brief over de huurverhoging? Dan vind je de totale huurprijs in de brief over de huurverhoging.

Verhuurbeleid Woonbedrijf

In het verhuurbeleid staan de keuzes die wij maken voor het verhuren van onze woningen. Dat gaat verder dan alleen het vaststellen van een eerlijke huurprijs. We vinden het belangrijk om genoeg betaalbare woningen te hebben voor mensen met lagere inkomens.. Maar we sluiten niemand uit. Daarom is het ook mogelijk om bij Woonbedrijf een woning te huren als je inkomen wat hoger is. We kijken telkens of je inkomen past bij de huurprijs die je voor de woning gaat betalen. Meer weten hierover? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Een inclusieve buurt
In veel buurten hebben we sociale huurwoningen én vrije sector woningen. Of je nu een hoog of laag inkomen hebt, iedereen kan bij ons een woning huren. Dat willen we graag zo houden. Bijvoorbeeld: we verhuren woningen aan mensen met een hoger inkomen in een buurt waar veel mensen met lagere inkomens wonen. En andersom. Onredelijke verschillen in de huurprijs willen we voorkomen. Vooral als de kwaliteit van de woning ongeveer hetzelfde is.

Kwaliteit van jouw woning
Deze kwaliteit bepaalt de huurprijs. Hoe duurzamer je woning, hoe hoger de kwaliteit. Voor een goed geïsoleerde woning betaal je meer huur. Maar je betaalt ook minder kosten voor de verwarming. Wel zo fijn! We kijken onder andere naar hoeveel slaapkamers er zijn. En of je een tuin of balkon hebt. Ieder onderdeel krijgt 1 of meer punten. Die punten tellen we op in het woningwaarderingsstelsel. Hier komt een maximale huurprijs uit. Maar…deze betaal je niet. Je betaalt de streefhuur.

Voorbeeld


Willem komt in aanmerking voor een sociale huurwoning van Woonbedrijf. Hoe bepalen we de huurprijs van deze woning?

Berekenen maximale huurprijs
Eerst bekijken we het aantal punten via het woningwaarderingstelsel (WWS). De oppervlakte van de woning, de voorzieningen, het energielabel en nog een aantal andere zaken leveren in totaal 133 punten op. Met dit aantal punten kunnen we de maximale huurprijs bepalen. Dit is in 2021 een bedrag van €690,65 per maand.

Berekenen streefhuur
Woonbedrijf vraagt nooit de maximale huurprijs. Voor deze woning vragen we een streefhuur van 70%. Dat betekent dat we voor de woning van Willem 70% van de maximale huurprijs vragen. Dit komt neer op €483,46 per maand.