Goede voorzieningen om zelfstandig te blijven wonen

Heeft u een lichamelijke beperking? Dan kunt u met bepaalde voorzieningen misschien toch zelfstandig blijven wonen. Deze voorzieningen vraagt u aan bij uw gemeente.

Deze woonvoorzieningen vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wat u precies vergoed krijgt, verschilt per gemeente. Neem voor meer informatie en voor de aanvraag dus contact op met uw gemeente.

 

Tip: bent u 55 jaar of ouder en heeft u een kleine aanpassing aan uw woning nodig om langer zelfstandig te blijven wonen? Misschien is ons Oppluspakket dan iets voor u. Hierin zitten voorzieningen als antisliptegels en een verhoogde of verlaagde toiletpot.

 

Wmo-voorzieningen aanvragen

Voorzieningen binnen de Wmo vraagt u aan bij uw gemeente. Doe dit op tijd, want het traject duurt vaak weken of zelfs maanden. De aanpak verschilt per gemeente. Meestal werkt het als volgt:

 

  • U vraagt de voorziening(en) schriftelijk aan bij uw gemeente.
  • De gemeente geeft een medisch advies of vraagt dit aan, bijvoorbeeld bij het Globaal Medisch Dossier (GMD) of uw revalidatiecentrum. 
  • Met dit advies en een programma van eisen benadert de gemeente Woonbedrijf. Wij brengen vervolgens een offerte uit. Is het niet mogelijk om uw woning aan te passen? Dan kunt u via de gemeente om een al aangepaste woning vragen. 
  • Onze gebiedsbeheerder, de aannemer en mogelijk iemand van de gemeente bekijken in uw woning hoe de medische aanpassing het beste uitgevoerd kan worden.
  • Op basis van de offerte van de aannemer vragen wij subsidie aan bij de gemeente.
  • Na financiële goedkeuring door de gemeente start de uitvoering.

 

Uw gemeente vertelt u meer!

Benieuwd hoe het werkt in uw gemeente en op welke voorzieningen u kunt rekenen? Zoek uw gemeente in het onderstaande overzicht en ga naar de website voor meer informatie.   

 

Gemeente Best

Gemeente Bladel

Gemeente Eindhoven
Gemeente Geldrop-Mierlo
Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten
Gemeente Son en Breugel
Gemeente Valkenswaard
Gemeente Veldhoven

Gemeente Waalre

 

Tip

Vrijheid en gewoon wonen met een lichamelijke handicap of beperking. Dat kan, in een Fokuswoning van Woonbedrijf. Een Fokuswoning is een aangepaste en rolstoeldoorgankelijke woning. Fokus verleent 24 uur per dag assistentie op afroep bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals aan- en uitkleden, toiletgang en douchen. De cliënt bepaalt wanneer, waarbij en hoe. Zo houdt hij zelf de regie over zijn leven.

 

Op de website van Fokus vindt u meer informatie en kunt u zich inschrijven voor een woning.

 


 

close