Veelgestelde vragen

Snel een antwoord op je vraag? Hieronder vind je per categorie de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Vanaf 1 oktober 2020 bieden we onze woningen aan via Wooniezie. Lees hier de veelgestelde vragen over Wooniezie.

Contact

Wat zijn de openingstijden van Woonbedrijf?

Openingstijden Woonwinkel
Onze Woonwinkel aan Wal 2 in Eindhoven is op werkdagen geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Openingstijden Bewonerscontact
Onze telefonische afdeling Bewonerscontact is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 040 243 43 43.

Spoed
Bij spoed bel je: 040 243 43 43. Dit nummer is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Spoedreparaties gelden bij gevaarlijke situaties, zoals een lekkende gasleiding.

Bereikbaarheid webcareteam
Via Facebook en Twitter kun je op elk moment van de dag je vraag stellen. Op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur reageren wij snel op je vragen. In de avonden en in het weekend zijn wij minder actief op social media.

Stijgende kosten

Maak je je zorgen over de stijgende kosten en vraag je je af wat je kunt doen? Of kom je door de hoge energieprijzen in de problemen met het betalen van de huur? Kijk dan hier voor meer informatie.

Een klacht indienen
Hoe dien ik een klacht over Woonbedrijf in?

Heb je een klacht over Woonbedrijf en onze dienstverlening? dan horen wij dit graag. Dien dan je klacht bij ons in. Dan proberen wij het probleem samen op te lossen. Geef hier je klacht aan ons door.

Toch niet tevreden?
Ben je toch niet tevreden over de afhandeling van de klacht door ons en heeft die klacht te maken met onze dienstverlening? Dan kun je terecht bij de onafhankelijke klachtencommissie. Op de website van de klachtencommissie lees je hoe dit werkt.

Ben je niet tevreden over het onderhoud van je woning, de huurprijs, de huurverhoging of de servicekosten? Dan kun je terecht bij de onafhankelijke, landelijke Huurcommissie. Na een uitspraak van de klachtencommissie kun je met een klacht over onze dienstverlening ook terecht bij de Huurcommissie. Op de website van de Huurcommissie lees je hoe dit werkt.

Huurdersvertegenwoordiging en bewonerscommissies
Hoe kan ik de huurdersvertegenwoordiging (HVW) of een bewonerscommissie bereiken?

Wij overleggen regelmatig met onze bewoners. Soms met individuele bewoners, maar vaak met bewonersorganisaties. Wij werken samen een huurdersorganisatie en met verschillende bewonerscommissies. Volgens de (nieuwe) Woningwet vallen alle soorten huurdersoverleg onder de term ‘bewonersorganisaties’.

Huurdersorganisatie

Stichting Huurdersvertegenwoordiging Woonbedrijf (HVW) vertegenwoordigt alle huurders van Woonbedrijf. Wij overleggen regelmatig met de HVW over verschillende zaken waar veel of alle huurders mee te maken krijgen. Meer informatie en de contactgegevens vind je op de website van de HVW.

De HVW is een huurdersorganisatie. Dat is een vereniging of stichting die de belangen van een groep huurders vertegenwoordigt. Bijvoorbeeld voor een complex, wijk of gemeente. Een huurdersorganisatie heeft meer rechten op overleg dan een bewonerscommissie en mag bijvoorbeeld meepraten over het algemeen beleid van de corporatie of gemeente.

Bewonerscommissies

Bewonerscommissies vertegenwoordigen een kleinere groep huurders, bijvoorbeeld alle bewoners van een wijk of van een gebouw. Ook met bewonerscommissies overleggen wij regelmatig, bijvoorbeeld over onderhoud, veiligheid en leefbaarheid in de wijk. Bewonerscommissies zijn meestal initiatieven van bewoners zelf en dus informele verenigingen.

Zoek je een bewonerscommissie in jouw buurt? Kijk dan hier hoe je deze op kan vragen.

Huurprijs, huurverhoging en huurtoeslag
Wat is inflatie?

Inflatie is een stijging van de prijzen. Het gevolg van inflatie is dat je voor hetzelfde geld minder kunt kopen. Een mandje boodschappen bij de supermarkt zal daardoor duurder zijn dan eerder. Je geld wordt dus minder waard. We zorgen ervoor dat onze huurinkomsten niet minder waard worden. Daarom verhogen we normaal gesproken de huurprijzen van onze sociale huurwoningen gemiddeld met het inflatiecijfer. In 2021 vragen we geen huurverhoging voor onze sociale huurwoningen.

Woon ik in een sociale huurwoning?
In de Woningwet staat dat alle woningcorporaties hun woningen moeten verdelen in 2 soorten:
 • sociale huurwoningen. Was de kale huurprijs bij het ingaan van je huurcontract lager dan de liberalisatiegrens van toen? Dan woon je in een sociale huurwoning. De liberalisatiegrens in 2021 is €752,33.
 • vrije sector woningen. Deze woningen hadden bij het ingaan van het huurcontract een kale huurprijs hoger dan de liberalisatiegrens van toen. De liberalisatiegrens van 2021 is €752,33.

Of een woning valt onder sociaal bezit, wordt dus bepaald door de huurprijs. Voor vrije sector woningen en ander bezit mogen we een hogere huurverhoging vragen dan voor sociale huurwoningen. Met ander bezit bedoelen we garages, bergingen en parkeerplaatsen.

Waarom verhogen jullie de huur van sociale huurwoningen dit jaar niet?

De overheid heeft besloten dat woningcorporaties in 2021 de huur van sociale huurwoningen niet mogen verhogen. Dit heeft te maken met de coronacrisis.

Waarom is de huurverhoging voor sociale huurwoningen 0% en voor vrije sector woningen 2,4%?

We houden ons aan de wet. De huurverhoging voor sociale huurwoningen is 0% in 2021 (besloten door de overheid). Voor vrije sector woningen mogen we 2,4% huurverhoging vragen. Voor onze vrije sectorwoningen (bedoeld voor de huurders met een middeninkomen) voeren we een commercieel huurprijsbeleid. De inkomsten daarvan zetten we in voor het beheren, onderhouden en bouwen van sociale huurwoningen. We vragen 2,4% totdat de streefhuur is bereikt. Daarna inflatievolgend, of als de huurprijs hoger ligt dan de streefhuur dan vragen we 0%.

Waarom hebben losse garages, bergingen en parkeerplaatsen een huurverhoging van 2,4% en niet van 0%?

Onze belangrijkste taak is het verhuren van sociale woningen, niet van garages, bergingen of parkeerplaatsen. Daarom laten wij de huur van een parkeerplaats, berging of garage dit jaar wel stijgen. Dus met 2,4%. Dit geldt alleen voor parkeerplaatsen bergingen of garages die niet verbonden zijn aan een sociale huurwoning. Als ze in hetzelfde huurcontract zitten als een sociale huurwoning, vragen we geen huurverhoging.

Heb ik recht op huurtoeslag?

Je kunt huurtoeslag aanvragen als je huur in 2021 niet hoger is dan € 737,14. De regels voor huurtoeslag zijn in 2020 versoepeld, meer mensen hebben nu recht op huurtoeslag. Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie.

Verandert de streefhuur ieder jaar als de WOZ waarde stijgt?

De WOZ-waardering maakt inderdaad deel uit van de waardebepaling volgens het Woningwaarderinggstelsel (WWS). Dat is het puntensysteem om de maximale huurprijs te berekenen. Dit is best een ingewikkelde berekening. Als je hier meer uitleg over wil, kun je contact opnemen met Woonbedrijf.

Mijn buurman en ik hebben dezelfde woning. We betalen een andere huurprijs. Hoe kan dat?

Niet elke woning is hetzelfde. Er zijn soms kleine verschillen, die tot uiting komen in de waarde van de woning (het aantal WWS-punten) en dus de huurprijs. De huurprijs hangt ook af van het moment waarop het huurcontract is ingegaan. En de manier waarop we de huurprijs toen hebben berekend. Woonbedrijf mag in ieder geval niet meer vragen dan wettelijk is toegestaan. Daar houden we ons altijd aan.

Waarom, wanneer en hoe wijkt Woonbedrijf af van de percentages voor de streefhuur bij een sociale (70%) of vrije sector (90%) woning?

Dit doen we om te voorkomen dat er geen betaalbare huurwoningen meer beschikbaar zijn voor onze doelgroep. Woonbedrijf heeft bijvoorbeeld best veel ruime woningen. Als we hier telkens 70% zouden vragen, dan zijn veel van deze woningen onbereikbaar voor onze doelgroep. Vrije sector woningen willen we bereikbaar houden voor de middeninkomens.

Kan het percentage huurverhoging per huurwoning verschillen? Op basis van welke criteria verschillen deze percentages? En waarom doen jullie dat?

In 2021 vragen we 0% huurverhoging voor onze sociale huurwoningen. Dus dit speelt nu niet. Bij vrije sector woningen vragen we in 2021 overal 2,4% totdat de huur gelijk is aan de streefhuur. Volgend jaar gaan we wel verschillende percentages vragen. Aan bewoners die in verhouding goedkoop wonen, vragen we iets meer huurverhoging. Aan bewoners die een huurprijs betalen die dicht tegen de streefhuur ligt, vragen we wat minder. Als de huurprijs hoger is dan de streefhuur, dan vragen geen huurverhoging. Dat vinden we eerlijk.

Op basis van welke gegevens bepalen jullie het percentage huurverhoging? Is het mogelijk om een voorbeeld te geven?

We berekenen dit aan de hand van het huurcontract (sociale huurwoning of vrije sector woning). Normaal gesproken kijken we bij onze sociale huurwoningen naar de afstand tot de streefhuur. Als die afstand groot is dan is de huurverhoging iets hoger dan inflatie. Wanneer de afstand kleiner is dan is de huurverhoging iets lager dan inflatie. Zo brengen we de huurprijzen dichter bij elkaar. Als we alle huurverhogingen bij elkaar optellen, dan komen we voor onze sociale huurwoningen gemiddeld uit op inflatie. De percentages berekenen we elk jaar weer opnieuw (maar dit jaar dus niet want nu vragen we voor alle sociale huurwoningen 0%).

Een verhuurdersverklaring aanvragen

Als je gaat verhuizen kan een nieuwe verhuurder je vragen om een verhuurdersverklaring. In deze verklaring staat informatie over het woon- en betalingsgedrag in de afgelopen 3 jaar. Heb je een verhuurdersverklaring nodig? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Wij kunnen er een voor je maken en via post naar je versturen. Je kunt er ook voor kiezen om de verklaring in onze Woonwinkel op te halen.

Mijn Woonbedrijf
Wat is ‘Mijn Woonbedrijf’?

Als bewoner kun je in Mijn Woonbedrijf gemakkelijk een aantal zaken online regelen op het moment dat het jou uitkomt. Je kunt bijvoorbeeld je huur betalen, je huurcontract aanpassen en een reparatie aanvragen.

Inloggen in ‘Mijn Woonbedrijf'

Maak je voor de eerste keer gebruik van Mijn Woonbedrijf? Maak dan eenvoudig een account aan door middel van je postcode en huisnummer.

Geef je e-mailadres en een wachtwoord op; hiermee kun je voortaan inloggen. Via de pagina ‘Ik huur’ kun je eenvoudig allerlei zaken regelen.

Zorg dat je contactgegevens altijd kloppen: je kunt deze eenvoudig wijzigen bij 'contactgegevens aanpassen'.

Reparaties

Welke reparaties voert Woonbedrijf voor mij uit, en welke moet ik als bewoner zelf doen?
Bij reparaties zijn er drie mogelijkheden:
 • wij voeren de reparatie voor je uit (of zorgen dat deze wordt uitgevoerd door een van onze leveranciers);
 • je moet de reparatie zelf uitvoeren (de klus valt onder je eigen verantwoordelijkheid als bewoner);
 • wil of kun je de reparatie niet zelf uitvoeren? Dan kun je kiezen voor het onderhoudsabonnement: dan nemen wij sommige klussen uit handen. Dit kost €2,50 per maand.

 • Vraag hier een reparatie aan. Dan zie je meteen of de reparatie door Woonbedrijf wordt uitgevoerd, of dat je dit zelf moet doen. Dan staat er ook bij of de klus onder het onderhoudsabonnement valt én of je deze al hebt afgesloten of niet.

  Hoe vraag ik een reparatie aan?
  Een reparatie vraag je eenvoudig aan op onze website bij Reparatie aanvragen. In veel gevallen kun je meteen inplannen wanneer de reparatie wordt uitgevoerd. Heb je toch nog vragen? Neem contact met ons op via ons contactformulier.

  Wie kan ik bellen als ik een spoedreparatie heb?
  Spoedreparaties gelden bij gevaarlijke situaties, zoals een lekkende gasleiding en ernstige waterlekkages.
  Bij spoed bel je: 040 243 43 43. Dit nummer is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.

  De centrale hal wordt vaak niet schoongemaakt
  Dat is niet hoe het hoort. Geef dit door aan de beheerder bij jou in de wijk of neem hiervoor contact met ons op via ons contactformulier. Dan lossen we dit op.

  Ik heb last van muizen/ kakkerlakken/ wespen/ bijen/ mieren/ torren/ kevers/ vlooien/ wandluizen/ ratten. Kan ik voor bestrijding bij jullie terecht?
  Het bestrijden van ongedierte regel je zelf. Behalve als er sprake is van kakkerlakken, dan doen wij dit voor je. Hiervoor kun je melding maken bij Reparatie aanvragen. Voor advies of hulp kun je contact opnemen met Rido, Bestrijding van Dierplagen, via telefoonnummer 040 286 37 99. Lees hier meer over ongedierte in huis.

  Mag ik een sleutelkastje plaatsen?
  Een sleutelkastje kan makkelijk zijn als je zelf niet goed in staat bent om de voordeur open te doen. Het plaatsen van een sleutelkastje moet je altijd met ons overleggen. Samen kijken we dan naar wat de beste mogelijkheden voor jou zijn. Neem contact met ons op via ons contactformulier.

  Reparatie gemeenschappelijke ruimtes
  Is er iets stuk in één van de gemeenschappelijke ruimtes van jouw wooncomplex? Maak dan melding van de reparatie bij Reparatie aanvragen.

  Kan ik een nieuw naamplaatje aanvragen?
  Bij het tekenen van het huurcontract verzorgen wij eenmalig een naamplaatje bij je woning. Wil je later je naamplaatje veranderen? Dit kun je zelf regelen bij bijvoorbeeld firma Eurokey. De kosten zijn voor eigen rekening. Je mag ook zelf een nieuw naamplaatje plaatsen. Let er wel op dat deze dezelfde afmeting heeft als het originele naamplaatje.

  Druppel, badge of tag werkt niet meer, wat nu?
  Je hebt één maand de tijd om een nieuwe druppel, badge of tag te activeren. Dit doe je door de druppel, badge of tag eenmalig voor elke deur te houden. Ben je dit vergeten of doet de druppel, badge of tag het na langere tijd niet meer, neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

  Er komt geen water meer uit de kraan
  Je krijgt water via Brabant Water. Als je geen water krijgt, kun je dit 24 uur per dag melden bij Brabant Water via telefoonnummer 073 683 80 00.
Spoedreparaties

Wie kan ik bellen als ik een spoedreparatie heb?
Bij spoed zijn we 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Spoedreparaties gelden bij gevaarlijke situaties, zoals een lekkende gasleiding en ernstige waterlekkages. Bij spoed bel je: 040 243 43 43

Woning zoeken
Hoe schrijf ik mij in als woningzoekende?

Vanaf 1 oktober 2020 kun je je inschrijven op www.wooniezie.nl om te reageren op woningen van Woonbedrijf. Inschrijven op Wooniezie is gratis.

Waar vind ik de vrijkomende woningen?

Al onze vrijkomende huurwoningen en koopwoningen vindt je op www.wooniezie.nl. De meeste woningen liggen in Eindhoven, maar ook in de omgeving verhuren en verkopen wij woningen.

Let op: je kunt alleen reageren op woningen als je bij wooniezie ingeschreven bent.

Hoe werkt de intake en toewijzing voor een woning?

Na het sluiten van een woningadvertentie stellen wij een top 10 van kandidaten voor de woning op. Als je kans maakt op een woning, nemen wij contact met je op. Wij leggen dan duidelijk uit wat er verder gaat gebeuren. Dit kan per woning verschillen.

Kan ik via Woonbedrijf op een woning van Vestia reageren?

In ons woningaanbod op Wooniezie staan soms woningen van verhuurder Vestia. Je kan gewoon reageren op deze woningen met je inschrijving bij Wooniezie. Bij het toewijzen van de woning geldt de inschrijftijd die je hebt opgebouwd. Je hoeft dus niet opnieuw in te schrijven bij Vestia.

Vestia is geen onderdeel van Woonbedrijf. Je huurt de woningen van Vestia dus niet bij ons, maar bij Vestia zelf. Heb je vragen over Vestia of over een van haar woningen? Kijk dan op de website van Vestia.

Hoe ziet het woningbezit van Woonbedrijf eruit?

Ons woningbezit bestaat uit ruim 31.000 woningen. De meeste woningen vindt je in Eindhoven, maar ook in Best, Geldrop, Nuenen, Son, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. En wij zitten niet stil: regelmatig bouwen wij nieuwe woningen in Eindhoven en omgeving. Zo zorgen we voor een grote voorraad goede en betaalbare woningen in de omgeving.

Ook vinden wij een gevarieerd aanbod aan woningen belangrijk. Zo kun je de woning kiezen die bij je past: eengezinswoningen, kleine en grote appartementen, studentenwoningen, duplexwoningen en binnenkort ook lofts. Hierbij richten wij ons vooral op betaalbare woningen, onder de huurtoeslaggrens.

Kan ik een woning kopen bij Woonbedrijf?

Een deel van onze woningen bieden wij op termijn te koop aan. Kijk hier voor meer informatie over onze koopwoningen.

Je eigen huurwoning kopen

Soms willen wij een aantal van onze woningen verkopen. Woon je in een woning die wij willen verkopen? Dan kun je je eigen huurwoning kopen. Maar dat hoeft niet. Wil je blijven huren, dan verkopen wij de woning pas nadat je bent verhuisd.

Kan ik een garage huren of kopen bij Woonbedrijf?

In verschillende buurten verhuren of verkopen wij garages. Vrijgekomen garages vind je in ons woningaanbod op Wooniezie.

Huurders uit de wijk of het complex waar de garage zich bevindt, hebben voorrang.

Niet-huurders van Woonbedrijf betalen daarbij nog 21% btw. Huurders van Woonbedrijf die een garage gaan huren op meer dan 200 meter van hun woonadres betalen ook 21% btw.

Wat is passend toewijzen?

‘Passend toewijzen’ is een wet die ervoor moet zorgen dat huurders niet in te dure woningen gaan wonen. Verhuis je? En heb je met jouw inkomen recht op huurtoeslag? Dan kun je alleen reageren op woningen met een maximale huurprijs.

Lees meer over passend toewijzen.

Geldt er een minimaal of maximaal inkomen voor een huurwoning?

Wij controleren altijd je inkomen via een inkomensverklaring. Dit is een document met daarin gegevens over jouw inkomen in een bepaald belastingjaar. Een inkomensverklaring vraag je aan via de Belastingdienst.

Maximaal inkomen
Volgens de wet moeten wij naar je inkomen kijken. Wij moeten 80% van onze huurwoningen tot €737,14 verhuren aan mensen met een inkomen lager dan €39.055. 10% mogen wij verhuren aan mensen met een inkomen tussen €39.055 en €43.574. De laatste 10% mogen wij verhuren aan hogere inkomens.

Let op: deze regels gelden alleen als je verhuist naar een andere huurwoning.

Minimaal inkomen/ geen inkomen
Natuurlijk controleren we of je genoeg inkomen hebt om de huur te betalen. Maar er geldt geen minimuminkomen. Alleen voor een aantal duurdere woningen, moet je inkomen boven een bepaalde grens liggen.

Overig
Mag ik BBQ-en op het balkon?
Dit verschilt per gebouw. Kijk daarom altijd het huishoudelijk reglement na van jouw gebouw als deze aanwezig is. Kijk voor het reglement bijvoorbeeld bij VvE.

Denk eraan, veiligheid staat altijd voorop! Zorg altijd voor een stabiele ondergrond, zet een blusemmer klaar en zorg dat de barbecue uit de wind staat.

Ook de relatie met je buren is belangrijk. Zorg dat je geen overlast veroorzaakt en overleg met je buren.