Flexwonen

Snel een woning, met een tijdelijk contract

Ben je snel op zoek naar een woning, maar heb je niet genoeg inschrijftijd en komt je niet in aanmerking voor urgentie? Dan is flexwonen misschien een oplossing: een tijdelijke woning zonder wachtlijst.

Wat is een flexwoning?

Een flexwoning is een kleine, zelfstandige woning met een eigen keuken, badkamer en toilet. Flexwonen is speciaal voor mensen die snel een woning zoeken: spoedzoekers. Daarom kijken we niet naar je inschrijftijd, maar wie er het best bij de woning en de woonomgeving past en of je voldoet aan de voorwaarden van een spoedzoeker (omschreven in de wet artikel 22 A). Je huurt een flexwoning altijd tijdelijk, voor maximaal 2 jaar.

Belangrijk om te weten over flexwonen: je woont in een gebouw met mensen met een heel verschillende achtergrond. Iedereen helpt elkaar en heeft hetzelfde doel: samen goed wonen.

In sommige gebouwen met flexwoningen verhuren we ook woningen aan mensen die woonbegeleiding of zorg thuis krijgen door een zorginstelling.

Voorwaarden flexwonen

  • je gaat er alleen of met twee personen wonen, zonder kinderen;
  • je bruto inkomen per jaar is minder dan €48.625,-;
  • je staat niet op de Kansen & Sanctielijst;
  • je bent een spoedzoeker;
  • Je kan na het contract van maximaal 2 jaar jezelf voorzien van andere woonruimte.

Voor wie is flexwonen?

Flexwonen is voor woningzoekenden die door uitzonderlijke situaties per direct op zoek zijn naar onderdak (spoedzoekers).
Een aantal voorbeelden van mensen die in flexwoningen wonen:

  • iemand die door een verbroken relatie snel ergens anders moet gaan wonen;
  • iemand die voor werk tijdelijk een woning zoekt in Eindhoven;
  • Een student van wie het campuscontract eindigt omdat de studie is afgerond.

Waar verhuurt Woonbedrijf flexwoningen?

Onze oude kantoren in de Willemstraat en Europalaan in Eindhoven zijn omgebouwd tot flexwoningen. In diverse wijken in Eindhoven hebben we flexwoningen, omdat er gerenoveerd of gesloopt gaat worden.
In Veldhoven hebben we Spaceboxen aan de Blaarthemsweg en de Antwerpsebaan.

Reageren op een flexwoning

De flexwoningen worden op www.wooniezie.nl geadverteerd. Om in aanmerking te komen voor een flexwoning moet je een voorrangslabel ‘spoedzoeker’ aanvragen. Dit doe je via de website van Wooniezie. Wanneer je in aanmerking komt, krijg je een voorrangslabel. Met dit label kun je op Wooniezie op woningen met in de titel "Flexwoning" reageren.

Als je de flexwoning krijgt

Voor we de aanvraag in behandeling nemen, vragen we om aantal papieren. Zoals een verklaring bewoner, een inkomensverklaring van de Belastingdienst en een uittreksel uit de Basisregistratie Personen met adreshistorie. Dit uittreksel vraag je aan bij je gemeente, je moet hiervoor betalen, en mag niet ouder zijn dan zes maanden. Als je eerder zelfstandig gewoond hebt, vragen we je ook om een verhuurdersverklaring.

Besluiten we dat je in aanmerking komt voor de flexwoning? Dan krijg je van ons bericht over de verdere procedure. Wanneer je niet in aanmerking komt voor een flexwoning, dan krijg je ook bericht van ons met reden van afwijzing.