Veelgestelde vragen woning opleveren

Als je gaat verhuizen komt er veel op je af. Je krijgt veel informatie, ook hoe je je oude woning achter moet laten. Hier beantwoorden wij de veelgestelde vragen.

Ik wil meteen...

De huur opzeggen

Lees meer over...

Woning opleveren
Wat houdt de bonusregeling precies in?

Woon je langer dan 30 jaar in je woning? Dan hoef je aanpassingen aan de woning niet zelf weg te halen. Dit noemen we de bonusregeling voor trouwe huurders. Roerende zaken zoals gordijnen, vloeren en meubels etc. moet je wel verwijderen. Soms kun je spullen aanbieden aan de volgende bewoner. Als je dat wilt, geef dat dan tijdens de 1e opname aan. De vastgoedbeheerder kijkt of de spullen geschikt zijn om aan te bieden.

In het opnamerapport staan reparaties of zaken die je nog moet schoonmaken voor het huurcontract eindigt. Daar staan ook kosten bij. Moet ik dat betalen aan Woonbedrijf?

Die kosten betaal je alleen als je de reparaties of het schoonmaakwerk niet hebt gedaan. Als Woonbedrijf dit moet laten doen, dan moet je daarvoor betalen.

In het opnamerapport staan de zaken die je ter overname kan aanbieden. Daarachter staan kosten genoemd. Brengt Woonbedrijf deze in rekening?

Woonbedrijf zet alleen kosten in het rapport voor dingen die niet onder de overnameregeling vallen. Die moet je op de einddatum van het huurcontract verwijderd hebben uit de woning. Alle dingen die Woonbedrijf heeft goedgekeurd als overname (losse vloerbedekking, raambekleding, zonwering en rolluiken) mogen in de woning achterblijven als de nieuwe bewoner ze wil overnemen.

Heb ik nog tijd om zaken in orde te maken na de eindopname?

Nee, alles moet bij de eindopname in orde zijn. Anders moet je de kosten betalen.

Mijn afvalcontainer wordt pas leeggemaakt na de eindopname. Is dat een probleem?

Ja, die moet leeg en schoon zijn bij de eindopname. Tip: als de container voor de laatste keer is leeg gemaakt, doe dan voortaan je afval in een vuilniszak. Gooi die in de container bij je nieuwe huis. Of vraag of je het bij de buren in de container mag gooien.

Ik weet niet zeker of ik de woning wel goed achter laat zoals Woonbedrijf het wil. Waar kan ik informatie vinden?

In het opnamerapport staat wat je moet doen. Bekijk ook de video op de pagina woning opleveren. Als je daarna nog vragen hebt kun je ook altijd contact opnemen met de vastgoedbeheerder van Woonbedrijf die de eerste opname heeft uitgevoerd. Zijn of haar naam staat op het opnamerapport.

Wat gebeurt er als er nog geen nieuwe huurder is?

Dan mag je in sommige gevallen spullen achterlaten in de woning. Woonbedrijf regelt in dit geval de overname met de nieuwe bewoner. Welke spullen dat zijn, bespreek je met de vastgoedbeheerder tijdens de 1e opname. Het werkt zo:

  • Woonbedrijf neemt de spullen van je over. Je krijgt hier geen vergoeding voor.
  • Als de nieuwe huurder de spullen niet wil hebben, haalt Woonbedrijf ze uit de woning. Soms kunnen andere mensen de spullen nog gebruiken.
  • Bij de eerste opname weet je waar je aan toe bent en hoe je de woning achter moet laten. Je krijgt daarna snel de eindafrekening.
Er zijn schades in mijn woning en ik ga verhuizen. Wat moet ik zelf repareren en wat doet Woonbedrijf?

Tijdens de eerste opname zegt de vastgoedbeheerder welke zaken je zelf moet repareren. Dat staat in het opnamerapport. Schade die ontstaat tijdens de verhuizing moet je zelf repareren.