Zonnepanelen

Heb je een brief van ons gekregen met daarin de vraag of je geïnteresseerd bent in zonnepanelen? Dan ligt er een mooie kans om je woning duurzamer te maken, te besparen op je energielasten en iets goeds te doen voor het milieu.

Lees meer over...

Woning aanpassenDuurzaamheid

Wanneer zonnepanelen

We bieden de zonnepanelen buurt voor buurt aan. Als jouw buurt aan de beurt is en je geeft aan dat je geïnteresseerd bent, dan komt er een adviseur bij je langs. Hij bekijkt of het mogelijk is om zonnepanelen op je dak te plaatsen en geeft je alle informatie die je nodig hebt. Ook vertelt hij je hoeveel je hiermee kan besparen.

Doordat we samenwerken met de woningcorporaties 'thuis (Eindhoven), De Zaligheden (Eersel) en Woningbelang (Valkenswaard), kunnen we je een goede aanbieding doen.

Let op: we plaatsen niet overal zonnepanelen. Soms mogen we het niet, bijvoorbeeld bij monumenten of in een gebied dat als beschermd stadsgezicht is aangewezen. Soms is het technisch of vanuit wet- en regelgeving te ingewikkeld, bijvoorbeeld bij flatgebouwen. Steeds vaker is het niet mogelijk omdat het elektriciteitsnet overbelast is (netcongestie). Soms is het een bewuste keuze van Woonbedrijf, bijvoorbeeld bij asbesthoudende daken of daken die de komende jaren vervangen gaan worden. Dan wachten we met het plaatsen totdat het dak vervangen is.

De plek waar ze geplaatst worden, wordt door Woonbedrijf en de adviseur bepaald. Zo leggen we geen zonnepanelen op een aanbouw of schuur omdat die te gemakkelijk bereikbaar zijn voor diefstal.

Aantal zonnepanelen

Er zijn vijf pakketen die variëren van 4 tot 10 zonnepanelen. Het aantal hangt af van:

  • Hoeveel stroom je verbruikt
  • De hoeveelheid zonlicht die op je dak valt
  • De grootte van je dak
  • Het aantal zonnepanelen dat je dak kan dragen
  • De capaciteit van het elektriciteitsnet.

Prijs van de zonnepanelen

Je betaalt een vast bedrag per maand via de servicekosten. Dat bedrag is afhankelijk van het aantal panelen. De servicekosten zijn lager dan het voordeel op je elektriciteitsrekening. De hoogte van de servicekosten staat in het aanbod wat je krijgt.

Opbrengst van zonnepanelen

Meer of minder stroom dan je verbruikt

Als je meer stroom opwekt dan je nodig hebt, gaat de extra energie naar het energiebedrijf. Wanneer je minder energie opwekt dan je nodig hebt, krijg je extra stroom van het energiebedrijf.

De stroom die je zelf opwekt en de stroom die je krijgt van de energieleverancier, worden tegen elkaar weggestreept. Dit heet salderen. Als je op jaarbasis meer energie opwekt dan je gebruikt krijg je geld terug van je energiebedrijf. Dat is een lager bedrag per kWh.

Begin 2024 heeft de Eerste Kamer besloten om de salderingsregeling in stand te houden. Het nieuwe kabinet is van plan om de salderingsregeling in 2027 af te schaffen. Het gevolg daarvan is dat de stroom die je terug levert niet meer verrekend wordt met de stroom die je gebruikt. Je krijgt dan een lager bedrag terug voor alle stroom die je terug levert.

Gelukkig geldt voor de meeste bewoners dat ze blijven besparen op hun energierekening.

Terugleverkosten

Steeds meer energieleveranciers rekenen extra kosten aan klanten met zonnepanelen. Dat doen ze omdat salderen geld kost voor de leveranciers. Ze willen niet dat klanten zonder zonnepanelen daaraan moeten meebetalen en rekenen dus hogere prijzen als je zonnepanelen hebt. Ook met deze extra kosten geldt voor de meeste bewoners dat ze blijven besparen op hun energierekening.

Zie ook de veelgestelde vragen onderaan.

Meer informatie over salderen en terugleverkosten vind je op de website van Milieu Centraal.

Zo werken de zonnepanelen

Zonlicht wordt stroom

De zonnepanelen op je dak vangen zonlicht op en zetten dit om in stroom. Zelfs als het bewolkt is. Een omvormer zorgt ervoor dat je deze stroom zelf kunt gebruiken. De omvormer installeren we in de buurt van of in je meterkast. Hierop zie je ook hoeveel stroom je al hebt opgewekt.

Dit zijn de zonnepanelen
Kleur: zwart
Grootte van 1 paneel: 1,13 x 1,72 meter
Vermogen: 435 Wattpiek

Slimme meter en app

Enexis kijkt of je energiemeter geschikt is. Als je meter niet geschikt is, krijg je gratis een nieuwe, slimme meter. Hierop zie je hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel energie je levert aan het elektriciteitsnet.

De leverancier van de zonnepanelen kan de omvormer aansluiten op internet. Je kunt dan via een app zien hoeveel stroom je panelen opleveren. Handig! Ook kan je leverancier op afstand in de gaten houden of je zonnepanelen goed werken. Zo kunnen ze een storing snel oplossen.

Aanmelden van de zonnepanelen

De leverancier van de zonnepanelen meldt de zonnepanelen aan bij de netwerkbeheerder Enexis. De leverancier van je zonnepanelen is 365zon of Kemkens.

Jij meldt zelf de zonnepanelen aan bij je energieleverancier voor de teruglevering van de stroom. Dit betekent dat de opgewekte zonne-energie die jij niet gebruikt, teruggeleverd wordt aan je energieleverancier. Het bedrag dat je per maand betaalt kan dan omlaag. Het aanmelden van de zonnepanelen kan een tijdje duren. De leverancier van de zonnepanelen informeert je hierover.

Plaatsen van zonnepanelen

Het kost één dag om de zonnepanelen te plaatsen. Je moet op deze dag thuis zijn, want een installateur installeert de omvormer en kabels in je woning. De rest van het werk is op het dak. Van het boren kun je wat overlast hebben. Als je een nieuwe meter nodig hebt, maakt Enexis hier een afspraak voor.

Veelgestelde vragen

Mijn energieleverancier rekent extra kosten omdat ik zonnepanelen heb, wat kan ik doen?

Een energieleverancier mag niet tijdens de looptijd van een vast contract extra kosten in rekening brengen. Als dat gebeurt mag je vaak kostenloos overstappen, zie ook vraag ‘nieuw energiecontract’.

Ik wil een nieuw energiecontract afsluiten en ik heb zonnepanelen, waar moet ik op letten?

Veel energiebedrijven rekenen extra kosten aan klanten met zonnepanelen. Dat doen ze op verschillende manieren. Soms door hogere vaste kosten (vastrecht), soms door een hoger tarief per kWh of een lager bedrag voor teruggeleverde elektriciteit en soms door een bedrag afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je teruglevert.
Maak gebruik van een vergelijkingswebsite en let op:

  • De hoogte van de extra kosten voor klanten met zonnepanelen.
  • Ga voor een vast contract. Let ook op voor hoe lang de tarieven vast staan. Voor één jaar of langer is goed. Voor een kortere periode is onzeker.
  • Opzegtermijn: contracten met variabel of dynamisch tarief zijn per maand op te zeggen.
Mijn omvormer valt soms uit op zonnige dagen, hoe komt dat?

Dat kan komen door een overvol energienet. De spanning loopt op en de omvormer schakelt zichzelf uit om schade te voorkomen. Enexis werkt aan versterking van het energienet, maar heeft daar nog jaren voor nodig. Wij bespreken dit met Enexis maar kunnen daar op korte termijn helaas niets aan veranderen.

Hoe kan ik meer elektriciteit van de zonnepanelen zelf gebruiken en minder terugleveren?

Om meer te profiteren van de zonne-energie kun je bijvoorbeeld zoveel mogelijk overdag elektrische apparaten gebruik zoals wasmachine en vaatwasser.

Meer informatie vind je op de website van Milieu Centraal.

Vraag, reparatieverzoek of klacht?


Heb je een vraag, reparatieverzoek of klacht over zonnepanelen? Hiervoor neem je direct contact op met je leverancier.

365zon

E-mail: zonnepanelen@365zon.nl
Telefoon: 040 30 46 098
Website: www.365zon.nl

Kemkens

E-mail: service@kemkenssolar.nl
Telefoon: 088 50 50 330
Website: www.kemkens.nl

Bel je ons? Dan sturen we je altijd door naar de leverancier. Het duurt dan dus langer voordat je jouw antwoord hebt.

Weet je niet meer welke leverancier je hebt? Dan mag je dit wel altijd navragen bij Bewonerscontact via:
040 243 43 43.