Zonnepanelen

Heb je een brief van ons gekregen met daarin de vraag of je geïnteresseerd bent in zonnepanelen? Dan ligt er een mooie kans om je woning duurzamer te maken, te besparen op je energielasten en iets goeds te doen voor het milieu.

Lees meer over...

Woning aanpassenDuurzaamheid

Wanneer zonnepanelen

We bieden de zonnepanelen buurt voor buurt aan. Als jouw buurt aan de beurt is en je geeft aan dat je geïnteresseerd bent, dan komt er een adviseur bij je langs. Hij bekijkt of het mogelijk is om zonnepanelen op je dak te plaatsen en geeft je alle informatie die je nodig hebt. Ook vertelt hij je hoeveel je hiermee kan besparen.

Doordat we samenwerken met de woningcorporaties 'thuis (Eindhoven), De Zaligheden (Eersel) en Woningbelang (Valkenswaard), kunnen we je een goede aanbieding doen.

Let op: we plaatsen niet overal zonnepanelen. Soms mogen we het niet, bijvoorbeeld bij monumenten of in een gebied dat als beschermd stadsgezicht is aangewezen. Soms is het vanuit wet- en regelgeving nog te ingewikkeld, bijvoorbeeld bij flatgebouwen. Soms is het een bewuste keuze van Woonbedrijf, bijvoorbeeld bij asbesthoudende daken of daken die de komende jaren vervangen gaan worden. Dan wachten we met het plaatsen totdat het dak vervangen is.

De plek waar ze geplaatst worden, wordt door Woonbedrijf en de adviseur bepaald. Zo leggen we geen zonnepanelen op een aanbouw omdat die te gemakkelijk bereikbaar zijn voor diefstal.

Prijs van de zonnepanelen

Dit zijn de prijzen van dit moment (prijspeil 2023):

Aantal zonnepanelen Gemiddelde opbrengst per maand bij € 0,22 per kilowattuur Servicekosten per maand Je gemiddelde voordeel per jaar
4 panelen € 29,70 € 14,58 € 181,44
6 panelen € 44,00 € 19,44 € 294,72
8 panelen € 58,66 € 22,68 € 431,76
9 panelen € 66,00 € 25,52 € 485,76
10 panelen € 73,30 € 28,35 € 539,40

Aantal zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen berekenen we naar de grootte van je gezin. Er zijn vijf pakketten die variëren van 4 tot 10 zonnepanelen. Het aantal hangt ook af van:

  • het aantal uren zon op je dak;
  • hoeveel stroom je verbruikt;
  • de grootte van je dak;
  • het aantal zonnepanelen dat je dak kan dragen.

Zo werken de zonnepanelen

Zonlicht wordt stroom

De zonnepanelen op je dak vangen zonlicht op en zetten dit om in stroom. Zelfs als het bewolkt is. Een omvormer zorgt ervoor dat je deze stroom zelf kunt gebruiken. De omvormer installeren we in de buurt van of in je meterkast. Hierop zie je ook hoeveel stroom je al hebt opgewekt.

Dit zijn de zonnepanelen
Kleur: zwart
Grootte van 1 paneel: 1,05 x 1,77 meter
Vermogen: 360 wattpeak

Meer of minder stroom dan je verbruikt

Als je meer stroom opwekt dan je nodig hebt, gaat de extra energie naar het energiebedrijf. Wanneer je minder energie opwekt dan je nodig hebt, krijg je extra stroom van het energiebedrijf.

De stroom die je zelf opwekt en de stroom die je krijgt van de energieleverancier, worden tegen elkaar weggestreept. Als je meer energie hebt opgewekt dan verbruikt, krijg je geld terug van het energiebedrijf. Andersom betaal je voor stroom als je meer verbruikt dan opwekt. Over de terug geleverde stroom betaal je geen energiebelasting, ODE-heffing en btw. De prijs voor de stroom die je verbruikt en die je terug levert, is hetzelfde. Dit heet salderen.

Vanaf 1 januari 2023 verandert dat. Je kunt dan tot 2031 steeds minder opgewekte stroom salderen. Na 1 januari 2031 kan dat helemaal niet meer. Gelukkig geldt voor de meeste bewoners dat ze blijven besparen op hun energierekening.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Op de website van de consumentenbond lees je er ook meer over.

Slimme meter en app

Je geeft samen met je leverancier aan netwerkbeheerder Enexis door dat je zonnepanelen krijgt. De leverancier van je zonnepanelen is 365zon of Kemkens. Enexis kijkt of je energiemeter geschikt is. Als je meter niet geschikt is, krijg je gratis een nieuwe, slimme meter. Hierop zie je hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel energie je levert aan het elektriciteitsnet.

Je kunt je meter aansluiten op internet. Je kunt dan via een app zien hoeveel stroom je panelen opleveren. Handig! Ook kan je leverancier op afstand in de gaten houden of je zonnepanelen goed werken. Zo kunnen ze een storing snel oplossen.

Plaatsen van zonnepanelen

Het kost één dag om de zonnepanelen te plaatsen. Je moet op deze dag thuis zijn, want een installateur installeert de omvormer en kabels in je woning. De rest van het werk is op het dak. Van het boren kun je wat overlast hebben. Als je een nieuwe meter nodig hebt, maakt Enexis hier een afspraak voor.

Belangrijk: meld bij je energiebedrijf dat je zonnepanelen neemt. Het bedrag dat je per maand betaalt kan dan omlaag.

Vraag, reparatieverzoek of klacht?


Heb je een vraag, reparatieverzoek of klacht over zonnepanelen? Hiervoor neem je direct contact op met je leverancier.

365zon

E-mail: zonnepanelen@365zon.nl
Telefoon: 040 30 46 098
Website: www.365zon.nl

Kemkens

E-mail: service@kemkenssolar.nl
Telefoon: 088 50 50 330
Website: www.kemkens.nl

Bel je ons? Dan sturen we je altijd door naar de leverancier. Het duurt dan dus langer voordat je jouw antwoord hebt.

Weet je niet meer welke leverancier je hebt? Dan mag je dit wel altijd navragen bij Bewonerscontact via:
040 243 43 43.